Importanța alimentației în viața celor mici. Care sunt nevoile nutriționale ale tinerilor sportivi?

Atunci când copiii se antrenează intens și fac exerciții ce necesită rezistență sau solicitarea musculaturii, este nevoie de o alimentaţie care să îi ajute să obțină performanța la cel mai înalt nivel.

Fiind vorba despre copii, e musai să luam în calcul disciplina impusă de către părinți. Rolul părinților copiilor care fac sport de performanță sau hobby, este unul elementar! 😉

Cele mai importante roluri ale unui părinte în viața unui copil sportiv sunt:

✔️ să îi susțină în păstrarea dorinței de a face respectiva activitate fizică (no pain, no gain 😉)

✔️ să le asigure copiilor o alimentație sănătoasă, care să cuprindă echilibrat toate grupele alimentare.

Copiii și adolescenții activi au nevoie de multe resurse iar specialiștii ne recomandă următoarele:

Vitamine și minerale

Copiii au nevoie de o varietate de vitamine și minerale. Calciul și fierul sunt două minerale importante pentru sportivi: calciul ajută la construirea oaselor puternice pentru a rezista la eventuale accidentări. Alimentele bogate în calciu includ produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, precum și legumele cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, spanac.

Fierul ajută la transportul oxigenului către toate părțile corpului care au nevoie de el. Alimentele bogate în fier includ carnea slabă, puiul, tonul, somonul, ouăle, fructele uscate, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale.

Ce trebuie să știm despre proteine?

Proteinele ajută la construirea și repararea mușchilor, iar majoritatea copiilor le primesc din belșug într-o dietă echilibrată. Alimentele bogate în proteine ​​includ pește, carne slabă și carne de pasăre, produse lactate, fasole, nuci.

La ce sunt buni carbohidrați?

Carbohidrații furnizează energie pentru organism și sunt o sursă importantă de combustibil pentru un tânăr sportiv. Când alegeți carbohidrați, căutați alimente din cereale integrale, cum ar fi pastele din grâu integral, orez brun, pâine și cereale integrale și multe fructe și legume.”

Hidratarea este foarte importantă 😊

Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă: cu cât numărul de ore în care se practică sportul este mai mare, cu atât și hidratarea trebuie să fie mai eficientă. Consumând lichide în permanență, putem să ne menținem nivelul de hidratare, evitând astfel deshidratarea. Cum bine știm, corpul elimină o cantitate mare de apă prin transpirație – acesta este principalul motiv pentru care este recomandat să consumam multe lichide, cel puțin 2 litri pe zi, în special în lunile calde, indiferent de intensitatea efortului pe care îl depunem.

Noi recomandăm să căutați echilibrul, pentru că atunci, atât corpul cât și mintea vor fi sănătoase și puternice! Prin sport, alimentație, și mai ales disciplină în toate, putem să atingem acea armonie atât de importantă pentru fiecare dintre noi! 🌈 #stayhealthy

(sursa: https://romaniaforgold.ro/specialistul-in-nutritie/ce-trebuie-sa-manance-copiii-care-practica-sport-in-mod-constant/)

dă-ne un follow