Dansuri tradiționale de Crăciun din jurul lumii

Sezonul sărbătorilor de iarnă deschide o perioadă în care tradițiile culturale își fac simțită prezența peste tot în lume. În această postare, vom împărtăși câteva tradiții de sărbători din diferite țări ale lumii care implică – ați ghicit – DANS! 😊

Dans în jurul bradului de Crăciun – Danemarca 🎄

Există două melodii legendare de sărbători, pe care le auzim peste tot, la fiecare Crăciun: „All I Want for Christmas is You” Mariah Carey și „Rockin’ Around the Christmas Tree” Brenda Lee. 😄

Ce legătură există între aceste melodii și această tradiție? Versurile „ rockin’ around the Christmas tree” sunt de fapt legate de o tradiție din Europa – sursa de inspirație a acestor piese.Tradiția ce a luat naștere în Danemarca are loc în Ajunul Crăciunului. Bradul de Crăciun este împodobit cu lumânări adevărate pe ramuri iar familiile înconjoară bradul dansând sau cântând colinde daneze. Această tradiție dăinuie și astăzi în Danemarca.

Dansul Ursului – România 🐻

Acest dans traditional românesc datează dinaintea timpurilor creștine și a luat naștere în regiunea de est a Moldovei.  Ursul se credea a fi un simbol sacru iar acesta era chemat pentru a „îndepărta spiritele rele”. De asemenea, se credea că urșii fertilizau solul pentru anul următor și simbolizau renașterea: moartea unui an și renașterea altuia.  Astăzi  oamenii se îmbracă în piei de urs și capete de urs cu ciucuri roșii pe umeri. Există cel puțin un „îmblânzitor” de urs și un grup de muzicieni care cântă la tobe și la flaut. O mișcare de dans tipică constă în faptul că oamenii își mișcă corpul dintr-o parte în alta pentru a face ciucurii să se învârtă.

Jonkonnu – Jamaica 🎉

Adesea sărbătorit în Jamaica, Bahamas și Belize, Jonkonnu este un festival plin de dans, muzică și costume creative.  Se sărbătorește între 25 decembrie și zilele premergătoare Anului Nou. Se crede că această tradiție a luat naștere in Africa și a fost adusă de către sclavii acelor vremuri. Crăciunul și Revelionul erau singurele zile libere ale sclavilor iar ei foloseau acest timp pentru a sărbători. În mod tradițional, puteți găsi aceste festivaluri în Caraibe între perioada Crăciunului și ziua de Anul Nou. Acest festival și paradă este plin de oameni îmbrăcați în costume colorate și măști elaborate. În funcție de țară, puteți găsi diferite grupuri de dans care concurează unul împotriva celuilalt în timpul festivalului.

Mexic – Posadas 🌟

În Mexic tradiția Posadas Navideas (inima sărbătorilor tradiționale de Crăciun din Mexic) începe pe 16 decembrie și comemorează evenimentele care au făcut să existe Crăciunul. Posada Navideas are loc în Las Posadas – timp de 9 zile  din 16 până în 24 decembrie. Procesiunile de petrecăreți cântă de obicei colinde de Crăciun în timp ce vizitează fiecare casă, interpretând povestea Mariei și a lui Iosif în căutarea unui loc de cazare în noaptea dinaintea nașterii lui Iisus. O procesiune de oameni merge lângă pereche în timp ce țin lumânări și cântă colinde de Crăciun. Fiesta Mexicana urmează Posada cu dans, muzică și mâncare tradițională mexicană de Crăciun.

Sursa: https://dancingwithclass.org/holiday-dance-traditions-around-the-world/

dă-ne un follow