Rolul părinților în viața micilor sportivi. Sfaturi pentru un echilibru perfect

Fiecare copil are nevoie de sprijin individual, în orice sport, iar fiecare relație părinte-copil este unică. Este clar că fiecare copil are nevoie de sprijin emoțional fie el sub formă de feedback constructiv sau încurajare personală. Fără doar și poate, părinții trebuie să se implice în sportul practicat de copilul lor! Întrebarea este „cât de mult trebuie să intervină părintele în această activitate?” 🤔 

Copiii trebuie învățați să îmbrățișeze călătoria, și nu destinația! Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un părinte, este să se concentreze prea mult pe trofee, medalii și premii. 

Cel mai bun lucru pe care îl poți face ca părinte de copil sportiv este să creezi o relație în care să poată avea încredere, cu o comunicare deschisă. Copiii au nevoie de susținerea și încurajarea noastră pentru a fi mai buni decât cred că sunt. 😊

🤓 Iată câteva sfaturi pe care le puteți pune în aplicare pentru a-l ajuta pe tânăra sau tânărul sportiv:

  1. Subliniați aspectele pozitive – Faceți comentarii constructive despre angajamentul și comportamentul copilului. Plăcerea de a face sport este o prioritate și este sporită dacă copiii primesc încurajări din partea părinților.
  2. Ajutați-vă copilul să-și dezvolte motivația interioară – există dovezi științifice că sportivii de top sunt mai motivați de obiectivele lor interioare precum respectul și stima de sine, decât de cele exterioare precum faimă, bani sau statut.
  3. Cultivați copilului stima de sine – prin a-l încuraja să-și evalueze propria performanță și a-l determina să găsească măcar 2-3 lucruri pe care le-a făcut bine.
  4. Lăsați-l pe copil să vă învețe ceva despre sportul pe care-l practică – ieșiți și dansați împreună! Este o modalitate minunată prin care cel mic se va bucura de susținere și afirmare din partea voastră.
  5. Întrebați-l despre cum ați putea să îl susțineți – nu presupuneți că știți deja tot ce e mai bun în acest sport, ci lăsați-l să se deschidă către voi. Copilul știe cel mai bine să ceară ajutorul, dacă se simte ascultat și înțeles.
  6. Evitați spiralele negative – Există părinți care își felicită copiii doar atunci când aceștia oferă o performanță bună, în timp ce atunci când performanța este scăzută, părinții copiilor arată dezinteres față de antrenamente și competiții.
  7. Părinții pot vedea imaginea de ansamblu, având o perspectivă pe termen lung. Asta ajută enorm când cei mici pierd ceva și cred că este sfârșitul lumii. Povestiți-le despre ce pierderi ați suferit sau ce greșeli ați făcut, și cum „v-ați scuturat” și ați mers mai departe!
dă-ne un follow