Criticul sau persoana care oferă un feedback este, în ochii multora, un fel de autoritate incomodă care vine să demonteze și să surprindă în mod negativ un act artistic sau o persoană care performează. Să înveți să ai o atitudine pozitivă atunci când câștigă concurența înseamnă că poți învăța să devii o persoană mai bună, corectă, echitabilă.
Critica sau feedback-ul constructiv construiesc un caracter puternic. De cele mai multe ori critica poate să aducă în față aspecte care pot fi îmbunătățite și care ajută persoana să evolueze – ceea ce se poate transforma într-o oportunitate excelentă de învățare. Este ocazia prin care poți afla de la specialiștii exact ceea ce nu funcționează și ce ar trebui să îmbunătățești. O critică constructivă te poate ajuta să te străduiești mai bine data viitoare!
Deseori confundam critica si feedback-ul constructiv. Câteva aspecte prin care le putem diferenția:
Critica se axează pe ceea ce este greșit, in timp ce feedback-ul constructiv implică și o sugestie sau modalitate de a perfecționa anumite aspecte.
Critica denigrează în general persoana căreia îi este adresată și o face să se simtă poate rușinată sau vinovată, în timp ce feedback-ul o încurajează, o ajută sa se dezvolte si să își depășească limitele.
Critica poate sa implice și ideea de pedeapsă, în timp ce feedback-ul constructiv nu – suntem aici să perfecționăm, să dezvoltăm caracterele!
Cu toate acestea feedback-ul este obligatoriu și trebuie să învățăm că este singura modalitate prin care o persoană poate să își depășească limitele și să iasă din zona de confort! Este necesar să fim delicați atunci când vrem să aducem un feedback către ceilalți, mai ales când este vorba despre copii. De multe ori cei mici doresc doar un premiu, vânează lucruri materiale și nu au percepția experienței atunci când pierd, dar noi trebuie să îi modelăm astfel încât să cunoască fairplay-ul și să fie ancorați în realitate!