Că ne place sau nu, ne aflăm mereu într-o competiție ! O competiție cu cei din jur, dar și cu noi înșine. Competiţia în spectrul ei general are beneficii fizice, intelectuale, dar şi emoţionale şi îi dezvoltă pe micii competitori sub toate aspectele. Este un lucru cunoscut faptul că dezvoltarea morală în timpul competiţiilor este benefică, sportul fiind principala activitate care pune oamenii în situații de adversitate, de întrecere, cu condiţia respectării unor reguli. 😊
Competiţiile de dans și gimnastică nu doar că oferă un cadru necesar practicării sportului, ci și posibilitatea de valorificare a deprinderilor acumulate în sala de antrenament alături de instructor și de perfecţionare a acestora.
CUM DEZVOLTĂM SPIRITUL COMPETITIV ÎN COPII?
Deseori părinții sunt prin natura lor protectori cu cei mici și nu își doresc să îi vadă dezamăgiți din cauza unei înfrângeri. Astfel, pornind de la cele mai banale lucruri, părinții încearcă să îi facă celui mic pe plac indiferent de situație. Din păcate în acest fel, cel mic nu va învăța cum să piardă și când va deveni adult și va fi pus în fața unei situații similare, nu va ști cum să o gestioneze corect. Ideal este să familiarizăm copilul cu competiția, cu înfrângerea și cu bucuria câștigului ! Este bine ca îndrumătorii din jurul copiilor să își seteze așteptări realiste și să îi invețe pe cei mici cum să își gestioneze corect ideea de competivitate. Implicarea în competiţii are și o componentă socială foarte importantă, cei implicați simțindu-se apreciați, încurajați şi acceptați, indiferent de rezultatul final ! De altfel, participanții învață ce este fairplay-ului, fiind puși în mod constant în postura de fi corecți, de a oferi adversarului întâietate atunci când este moral să o aibă, deşi dorinţa proprie de a câştiga este la cote înalte !
În încheiere putem spune că toate competițiile sportive îi învață pe participanți disciplina, responsabilitatea, acceptarea înfrângerilor, dar și că orice participare are beneficiile și lecțiile ei utile. Copiii învață că efortul aduce rezultate și satisfacție, dar și cum să facă față frustrărilor întâmpinate atunci când nu ne iese așa cum ne-am dorit. A învăța pe pielea ta ce este fairplay-ul reprezintă o caracteristică importantă care, fiind sădită cât mai devreme în atitudinea copilului, va sprijini formarea unui caracter mai frumos și mai puternic !
De astăzi ne întoarcem în sala de antrenament și ne vom pregăti intens pentru următoarele evenimente din luna mai și luna iunie !
Hristos a înviat !